Terug naar overzicht

Fake News & desinformatie

Met de komst van het coronavirus in 2020 werd Vlaanderen ook overspoeld met valse en foute informatie over het virus. Nepnieuws en desinformatie in de vorm van verwarrende berichten over het virus waren schering en in slag op sociale media, maar ook via mail en WhatsApp werden ze gretig gedeeld Vaak ook onbewust. In deze lezing neemt Tim Verheyden u mee achter de schermen van valse informatie, fake nieuws en complottheorieën.

Fake News werd wereldwijd een begrip toen Donald Trump tot Amerikaans president werd verkozen. Ook vandaag, nu hij geen president meer is; is de grens tussen feit en fictie soms heel erg vaag. Door Trump werd fake news ook een politiek begrip en de technieken erachter hebben intussen een grote impact op onze maatschappij. Desinformatie, bewust gemanipuleerde informatie, zal nog niet meteen verdwijnen. Hoe is het zover kunnen komen en wat kunnen we er tegen doen?

In deze lezing neemt VRT-journalist Tim Verheyden je mee achter de schermen van nepnieuws: waarom en door wie wordt dat gemaakt? Tim vertelt hoe fake nieuws deel uitmaakt van een wereldwijde stroom aan desinformatie, die dient om ons allemaal te beïnvloeden. 

Ook de recente VRT NWS reportage over "Nepwedstrijden van winkels op het internet: hoe oplichters jagen op uw gegevens" wordt toegelicht in deze lezing.

Wij hebben de beste spreker voor jou

topspreker.be biedt een ruime keuze en heeft steeds de geknipte ambassadrice of ambassadeur om jouw boodschap over te brengen.
Contacteer ons